Fokusera på Likheterna men uppskatta olikheterna

I dessa tider, men omval och ständiga diskussioner om våra olikheter, så tänker jag lite extra mycket på vad som händer omkring oss. Vi kommer kanske dagligen i kontakt med människor som vissa partier inte anser vara svenska, och detta trots att flera av dessa kanske i hjärta och själ är mer svenska än andra.

Jag är född i Sverige av grekiska föräldrar. Jag har bott, verkat och betalat skatt i Sverige. Jag lever med en svensk man, har därför barn som till hälften är svenska och hälften greker. Vilket gör dem, precis som så många andra bland barn till lite av varje, eller som jag brukar säga, de får det bästa från flera världar vilket gör dem än bättre J. Kan däremot inte låta bli, att i dessa tider, fundera på vilka som är invandrare och utlänningar i andras ögon.

Att jag är annorlunda, det har jag fått höra hela livet, jag platsar inte in överallt men det har också varit min styrka att alltid sticka ut ur mängden och detta är något som jag är inte för att jag är född av Grekiska föräldrar. Vi har alldeles för lätt att fånga upp och fokusera på just det som skiljer oss åt och det är här som problemet enligt min mening börjar. Vi borde börja fokusera mer på likheter vilka faktiskt är betydligt fler till antalet och sedan lära oss uppskatta och dra nytta av våra olikheter för det är när kunskaper från dessa olikheter drar åt samma håll som vi kan utvecklas snabbare och lära oss mer.

Vi ska inte behöva välja en kultur och en tradition. Jag älskar Sverige för vad detta land gett mig och mina föräldrar och kommer att ge mina barn och barnbarn men jag är även stolt över mina rötter och vill att mina tankar och känslor ska följa i generationer. Detta gör att vi firar svenska högtidsdagar men även de grekiska, vi har båda mina länders flagga med när vi har kalas eller fest. Vi mins och hedrar båda våra kulturer och skapar på detta sett en ökad förståelse och uppskattning för människans olikheter för tänk hur tråkig värden skulle vara om alla blommor och träd med mera såg likadana ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *